Rejestracja poradnie Telefon +48 33 860 26 63

Aparaty słuchowe Telefon +48 882 037 689

Email Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Gastrologia

lekarz z urządzeniem w ręku

Gastroenterologia to gałąź medycyny, która zajmuje się schorzeniami układu pokarmowego, a gastrologia jest jej częścią, skupiającą się na problemach związanych z żołądkiem. Specjaliści z zakresu tych dziedzin leczą m.in. choroby refluksowe, wrzodowe, dwunastnicy, niestrawność, przepuklinę brzuszną, zapalenie przełyku i żołądka, zespół złego trawienia, celiakię oraz uszkodzenie błony śluzowej żołądka. Diagnozują również przewlekłe bóle brzucha, zespół jelita drażliwego i alergie pokarmowe. Często przeprowadzanymi przez nich badaniami są różne rodzaje endoskopii, m.in. gastroskopia polegająca na umieszczeniu rurki z kamerą w górnym odcinku pokarmowym oraz kolonoskopia, której celem jest badanie jelita grubego.

 

Badania przeprowadzane przed gastrologa

W gabinecie gastrologa przeprowadzane jest badanie endoskopowe górnego odcinka pokarmowego, czyli gastroskopia. Badanie to pozwala lekarzowi na dokonanie oceny błony śluzowej przełyku, żołądka oraz dwunastnicy. Wskazaniami do wykonania gastroskopii są przede wszystkim bóle brzucha, nudności, wymioty, problemy z połykaniem, zgaga, choroby zapalne jelit, czy utrata masy ciała. Wskazaniem może być również wiek pacjenta — endoskopia polecana jest osobom, które ukończyły 45. Rok życia. Badanie uznawane jest za mało przyjemne i komfortowe, jednak w niektórych przypadkach okazuje się niezastąpione i konieczne do wykrycia choroby.

Gastrolog oraz gastroenterolog wykonują również kolonoskopię, czyli badanie polegające na wprowadzeniu przez odbyt aparatu z kamerą i zbadaniu jelita grubego. Kolonoskopia zalecana jest m.in. w przypadku:

  • podejrzenia raka jelita grubego,
  • podejrzenia choroby Leśniewskiego-Crohna,
  • występowania krwawienia z dolnego odcinka pokarmowego,
  • przesiewowych badań u pacjentów w wieku 50-65,
  • niedokrwistości z niedoboru żelaza.

Kolonoskopia wiąże się z odpowiednim przygotowaniem do badania, a dokładniej z oczyszczeniem okrężnicy. Polega to na zastosowaniu diety płynnej i przyjmowaniu środka przeczyszczającego. Sam przebieg badania nie jest bolesny.

Na dania u gastrologa zapraszamy wszystkich pacjentów z Żywca, Bielska-Białej, Suchej Beskidzkiej oraz okolic.

 

Gastrolog w Żywcu

Jeżeli poszukują Państwo gastrologa lub gastroenterologa przyjmującego w Żywcu, to serdecznie zapraszamy do wizyty w naszym ośrodku. Pracują w nim specjaliści zajmujący się diagnostyką i leczeniem chorób przewodu pokarmowego. W przychodni LAR-MED leczymy choroby wątroby, trzustki, żołądka, przełyku, jelit oraz dróg żółciowych oraz innego rodzaju dolegliwości ze strony układu pokarmowego, m.in. zgagę, wrzody, przewlekłe biegunki i zaparcia, wzdęcia, częste wymioty i niestrawność. Wykonujemy też niezbędne badania jamy brzusznej i jelit, m.in. gastroskopię oraz badania histopatologiczne tkanek. Zapraszamy na konsultacje gastroenterologiczne w naszym zakładzie opieki zdrowotnej. W celu omówienia terminu wizyty zachęcamy do telefonicznego kontaktu z rejestracją. Można również zarejestrować się osobiście w naszym punkcie.

 

Specjalista:

lek. Maciej Bugajski - specjalista chorób wewnętrznych, gastroenterolog - diagnostyka oraz leczenie czynnościowych i organicznych zaburzeń przewodu pokarmowego.

 

Jak przygotować się do badań gastrologicznych?

Gastroskopia i kolonoskopia to badania endoskopowe, a więc polegające na wprowadzeniu do przewodu pokarmowego endoskopu – giętkiego wziernika medycznego w postaci rury, wyposażonego w kamerę i źródło światła. Oba badania wymagają odpowiedniego przygotowania pacjenta.

Do badania gastroskopowego pacjent powinien przystępować na czczo, a więc nie spożywać posiłków przez minimum 6 godzin przed badaniem. Należy również powstrzymać się od przyjmowania płynów przez około 4 godziny przed badaniem. Osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe, przeciwpłytkowe lub heparyny powinny skonsultować z lekarzem prowadzącym, czy koniecznie jest odstawienie ich przed badaniem.

Badanie kolonoskopowe wymaga oczyszczenia jelita grubego i okrężnicy. W tym celu pacjent na 3-5 dni przed badaniem powinien wprowadzić odpowiednią dietę ubogoresztkową (z małą zawartością błonnika). Polega ona na wykluczeniu z posiłków surowych owoców i warzyw, szczególnie mających drobne pestki oraz wykonywanych z nich przetworów, a także ziaren i napojów gazowanych. Można spożywać mięso, ryby, białe pieczywo i makarony, kawę, herbatę, klarowne soki. Zaleca się spożywać posiłki gotowane, pieczone lub duszone – należy unikać potraw smażonych.

W dniu poprzedzającym badanie pacjent powinien zjeść lekkie, ubogoresztkowe śniadanie, a następnie rozpocząć przyjmowanie zaleconego środka oczyszczającego jelita, np. Fortrans, CitraFleet. Od tego momentu pacjent nie powinien przyjmować już żadnych posiłków, można jedynie pić klarowne płyny, np. wodę niegazową – ostatnią porcję płynów można przyjąć najpóźniej 2 godziny przez planowanym badaniem lub 4 godziny w sytuacji, kiedy badanie będzie przeprowadzane w znieczuleniu. Na tydzień przed badaniem kolonoskopowym należy po skonsultowaniu się z lekarzem odstawić preparaty żelaza oraz leki przeciwzakrzepowe czy przeciwpłytkowe.